به گزارش شبکه خبری سازمان آب و برق خوزستان،نشست مدیریت مشارکتی حوضه آبریز دز با حضور مسئولان و نمایندگان کشاورز برگزار شد.

وضعیت منابع آبی و کاهش ورودی سد دز

علی شهبازی، معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان، مهم‌ترین موضوعات این نشست را مسائل مربوط به منابع آبی، وضعیت بارش‌ها، مدیریت مصرف، تأمین آب کشت‌های موجود و برنامه‌ریزی برای کشت‌های آینده عنوان کرد. وی با بررسی وضعیت بارش‌های سالانه استان خوزستان و منابع آبی، از کاهش جریان آب رودخانه دز خبر داد و گفت: «ورودی سد دز نسبت به سال گذشته ۳۵ درصد و نسبت به میانگین درازمدت ۶۵ درصد کاهش داشته است.»

شهبازی افزود: «در طول دوره آماری ثبت‌شده، کمترین ورودی سد دز در ۵ ماهه اول سال آبی در سال جاری به ثبت رسیده است.»

وی با اشاره به وضعیت سدهای استان، تأکید کرد:با وجود خشکسالی شدید، با همکاری کشاورزان و هماهنگی مسئولان، تأمین آب کشت‌های پاییزه تاکنون به خوبی انجام شده است. با این حال، با توجه به عدم قطعیت پیش‌بینی‌های هواشناسی و محدودیت شدید ذخایر سدها، ضروری است از بارگذاری جدید نیازهای آبی، خصوصاً در بخش کشاورزی، خودداری شود و تلاش ما باید بر تأمین کشت‌های فعلی متمرکز گردد.

اهمیت تعامل با کشاورزان و مدیریت منابع آب

محسن سعادت‌فر، مدیرعامل شرکت بهره‌برداری از شبکه‌های آبیاری شمال خوزستان، به تشریح حوزه اختیارات تحت پوشش این شرکت و مناطق مختلف حوضه آبریز دز، از جمله مناطق شرق، غرب، سبیلی و حوضه کرخه شمالی پرداخت. وی ضمن ارائه گزارشی از عملکرد شرکت، بر اهمیت تعامل و برگزاری جلسات مستمر با نمایندگان کشاورزان تأکید کرد.

لزوم برنامه‌ریزی بلندمدت و حرکت به سمت کشت‌های کم‌آب‌بر

علیرضا خردمند، فرماندار ویژه دزفول، با تأکید بر لزوم برنامه‌ریزی برای مدیریت منابع آب، اظهار داشت: «قطعاً باید برنامه‌ریزی شود، اما توکل ما به خداست و ممکن است با تغییرات ناگهانی جوی، بارندگی‌ها بهبود یابد. با این حال، باید کشت‌های پرآب‌بر را محدود کنیم.»

قمر، مدیر جهاد کشاورزی دزفول، نیز به ضرورت حرکت به سمت آبیاری‌های نوین، ترویج کشت‌های کم‌آب‌بر و کاهش کشت‌های بهاره بر اساس میزان نیاز اشاره کرد. وی بر لزوم برنامه‌ریزی بلندمدت برای مدیریت بهینه منابع آب تأکید نمود.

دیدگاه نمایندگان کشاورزان

ناصر نظرزاده زارع، نماینده کشاورزان، با بیان اینکه جامعه کشاورزان باید در تأمین کشت موجود تلاش کند، گفت: «ممنوعیت برای کشت بهاره با توجه به محدود بودن فرصت‌ها نباید اعمال شود، اما برای کشت‌های تابستانه باید برنامه‌ریزی و مدیریت دقیقی انجام دهیم.» وی همچنین به مشکلات کشاورزان در دوران خشکسالی اشاره کرد و بر لزوم حمایت بیشتر از این قشر تأکید نمود.

جلسات مدیریت مشارکتی منابع آب

جلسات مدیریت مشارکتی منابع آب به ابتکار سازمان آب و برق خوزستان و در راستای پیاده‌سازی ارکان مدیریت به‌هم‌پیوسته منابع آب، با حضور ذینفعان و ذیمدخلان در حوضه‌های آبریز تشکیل می‌شود. این جلسات به صورت تخصصی و مجزا در هر یک از حوضه‌های آبریز استان خوزستان برگزار می‌گردد.

 

منبع: روابط عمومی سازمان آب و برق خوزستان