رئیس گروه زمین شناسی و ژئوتکنیک سازمان آب و برق خوزستان، بر ضرورت توجه به مطالعات لرزه خیزی و مهندسی زمین لرزه در اجرای طرحهای گوناگون مرتبط با تاسیسات نفتی، سازه های نیروگاهی و مترو در استان خوزستان تاکید کرد. به گزارش شبکه خبری سازمان آب و برق خوزستان، "آرش برجسته" با اشاره به گستره زمین لرزه اخیر مورموری در ایلام و نزدیکی آن به منطقه خوزستان افزود: نزدیکی این گسل به طرحهای مهم آبی و نفت استان خوزستان از جمله سد بالارود و حوزه نفتی لب سفید و لرزیدن بخشهایی از خوزستان در پی زمین لرزه آبدانان نشان از پیوستگی پهنه های دارای استعداد لرزش با یکدیگر دارد.
وی تصریح کرد: برهمین اساس توجه بیشتر به مطالعات لرزه خیزی و مهندسی زمین لرزه در استان خوزستان و حساسیت در اجرای طرحهای اجرایی، پژوهشی و کاربردی همانند سد و نیروگاه، پالایشگاه، تاسیسات نفتی و مترو به منظور پایدار سازی و مقاوم سازی سازه های گوناگون استان ضروری است.
عضو کمیته مهندسی زلزله و لرزه خیزی کمیته ملی سدهای بزرگ ایران گفت: بررسی نخستین نقشه ها نشان می دهد گسل بالارود که از دیدگاه لرزه زمینساختی یک گسل راستا لغز با حرکت چپگرد می باشد، نزدیکترین گسل به پهنه زمین لرزه مورموری است.
برجسته خاطرنشان کرد: در یک زمین لرزه، تمام طول گسل جابجا نمی شود بلکه ممکن است بخشهایی از آن مقاومت کند. این بخشهای به ظاهر بدون جابجایی می توانند در زمانی دیگر، گسیخته شوند و زمین لرزه ای را به وجود آورند.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: بسیاری از زمین لرزه ها با شماری از حرکات ضعیف تر پیش از زمین لرزه اصلی و پس از حرکت اصلی همراهند که به نامهای پیش لرزه و پس لرزه خوانده می شوند. بنابراین به زبانی ساده، زمین لرزه، لرزش زمین در اثر آزاد سازی ناگهانی انرژی است که در اغلب موارد در اثر لغزش در امتداد یک گسل در پوسته زمین اتفاق می افتد.
عضو هیئت علمی - صنعتی وزارت نیرو افزود: رویداد زمین لرزه از میان پدیده های طبیعی، بیشترین آسیب های جانی و مالی را در کمترین زمان به بار می آورد، بنابراین شناخت ویژگیهای زمین شناختی زمین لرزه، از مهمترین وظایف متخصصان لرزه زمینساخت است.
سطح کره زمین از 12 صفحه بزرگ به نام Plate تشکیل شده که در حال جنبش و جابجایی هستند و در خلال جابجایی خود به یکدیگر نیرو وارد می کنند و این نیروها کم کم در کناره ها یا درون این صفحات انباشته شده و سرانجام به صورت زمین لرزه آزاد می شود.
توجه به مطالعات مهندسی زمین لرزه در اجرای طرحهای نفتی و نیروگاهی خوزستان ضروری است
