رئیس مرکز منطقه‌ای برنامه‌ تحقیقات آبیاری، زهکشی کمیسیون بین المللی آبیاری و زهکشیICID ، از برگزاری کارگاه آموزشی بین المللی حسابداری آب از 4 تا 6 اسفند ماه جاری در تهران و اهواز خبر داد.

به گزارش شبکه خبری سازمان آب و برق خوزستان، "نرگس ظهرابی" با تشریح اهداف و نحوه برگزاری کارگاه 3 روزه بین المللی حسابداری آب در اهواز و تهران گفت: کارگاه آموزشی فوق دارای سه بعد ملی، بین المللی و منطقه ای و برای سه مخاطب برای سه روز در حوزه های تخصصی مرتبط با موضوع حسابداری آب برگزار شد.

وی، هدف از برگزاری این کارگاه را پرداختن به جنبه های متنوع از موضوع حسابداری آب برای طیف وسیعی از مخاطبان از جمله تصمیم گیران، مدیران بخش صنعت و دانشگاه معرفی کرد.

ظهرابی با اشاره به این که وزارت خانه های متولی، نقش بالادستی ایفا می کنند گفت: روز اول این کارگاه در تهران به این اختصاص داده شد که نقش حسابداری در برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک چگونه است و چه کمکی می تواند به تصمیم گیران ارشد بدهد.

وی به نقش حسابداری آب از منظر سیاست گذاری و تصمیم سازی و برنامه ریزی منابع و مصارف اشاره کرد و گفت: در این سمینار، تصمیم گیران با ضرورت توسعه و پیاده سازی سیستم های حسابداری آب، ابعاد مختلف این سیستم‌ها و تجربه های عملیاتی بین المللی در زمینه حسابداری آب آشنا شدند.

در این کارگاه آموزشی متخصصان و خبرگان صنعت آب از مجموعه های وزارت نیرو، سازمان آب و برق خوزستان، شرکت مدیریت منابع آب ایران، اعضای کارگروه حسابداری آب شرکت مدیریت منابع آب ایران، کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران، کمیته ملی آبیاری و زهکشی خوزستان، معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، جهادکشاورزی، سازمان محیط زیست خوزستان، دانشگاه های فردوسی مشهد، شهید چمران اهواز، تربیت مدرس، صنعتی اصفهان به همراه شرکت کنندگان و مدرسان بین المللی از سازمان خوارو بار جهانی (FAO)، کمیسیون بین المللی آبیاری و زهکشی(ICID)، نمایندگان سفارت های هلند، سوئد، روسیه، گرجستان و کره جنوبی شرکت نموده و به بحث و تبادل نظر در خصوص نحوه محاسبه بیلان منابع آب با استفاده از مفاهیم ارائه شده در روزهای اول و دوم پرداختند.

ظهرابی گفت: روز اول در تهران نماینده وزارت نیرو به این موضوع اشاره کرد که برنامه بخش آب در دولت دوازدهم تقویت و توسعه و پیاده سازی سیستم های حسابداری آب بسیار مورد توجه وزارت نیرو است و اینگونه نشستها فرصت مغتنمی برای شکل گیری همکاری ها و هم افزایی ها در حوزه های مهم و کلیدی به شمار می آیند.

 وی تصریح کرد: کارشناسان خبره از تصمیم گیران جدا نیستند و مبنای تصمیم گیری، نظرات کارشناسان خبره است. در ادامه با توجه به اینکه حسابداری آب در اکثر نقاط جهان هنوز عملیاتی نشده است و در خیلی موارد به صورت پایلوت توسعه و پیاده سازی می شود، در اهواز به طور جداگانه به توضیح پایلوت های مختلف پرداخته شد تا از تجارب پایلوت ها علاوه بر کرخه در سایر حوضه ها استفاده شود.

با توجه به اهمیت موضوع اینکه مفاهیم چه هستند و چگونه در یک سامانه حسابداری آب می توانند مورد استفاده قرار بگیرند به عنوان یکی از رویکردها حسابداری سریع آب Rapid water accounting  مدنظر قرار گرفت که توسط یکی از نمایندگان فائو ارائه شد.

کارگاه حسابداری آب سریع Rapid Water Accounting در روز سوم در اهواز به صورت عملی از طریق بررسی داده های پایلوت های واقعی برگزار شد. این تجربه عملی در دو مقیاس حوضه آبریز و شبکه انجام شد و شرکت کنندگان تفاوت های توسعه جداول حسابداری آب را درک نموده و تمرین و آشنایی با ایجاد بودجه آب به صورت صحیح، درک تفاوت های موجود میان کاربردهای مصرفی و غیرمصرفی، و کاربردهای سودمند و غیر سودمند و همچنین شناسایی عدم قطعیت های داده های مرتبط صورت گرفت.

رئیس مرکز منطقه‌ای برنامه‌ تحقیقات آبیاری، زهکشی کمیسیون بین المللی آبیاری و زهکشیICID  با بیان این که این اولین کارگاه تخصصی در زمینه حسابداری آب می‌باشدکه فائو و آی سی آی دی باهم به اتفاق برگزار می‌کنند گفت: من از جانب ICID می توانم اشاره کنم که این IRPID_IRN بود که توانست تمام نهادهای مرتبط در سطح کشور را دور هم جمع کند تا بتواند مروری از تجربیات ملی و بین المللی را در قالب یک کارگاه داشته باشد.

وی افزود: این کارگاه اولین کارگاه از سری کارگاه‌هایی است که قرار بود در مورد حسابداری آب برگزار شود و طبق تعاملات صورت گرفته با FAO و ICID امیدواریم با نظراتی که شما متخصصان محترم (بر روی برگه های نظرسنجی) اعلام می فرمایید بتوانیم کارگاه های آتی را با موضوعات تخصصی مرتبط با حسابداری آب برگزار کنیم.

یکی از موضوعاتی که مورد تاکید تمام سخنرانان داخلی و خارجی بود این بود که تمام ذی نفعان می بایست به یک درک مشترک مورد توافق از اطلاعات برسند که مبنای تصمیم گیری بین بخشی باشد که این موضوع یکی از مولفه های اصلی حسابداری آب است. و امیدوار هستیم این رویداد به این شکل، بستری را برای این نوع تعاملات ایجاد کنند.

وی از جلسات زیاد، همدلی و تغییر نگاه به عنوان عوامل رسیدن به هدف نام برد و تصریح کرد: تمام تلاش مجموعه ی IRPID ایران بر این بوده که از ظرفیت های افراد خبره بین المللی و ملی در راستای بهبود شناخت و شناسایی فرصت های پیاده سازی حسابداری آب در کشورمان به بهترین نحو استفاده شود.

رئیس مرکز منطقه‌ای برنامه‌ تحقیقات آبیاری، زهکشی کمیسیون بین المللی آبیاری و زهکشیICID  ادامه داد: در کارگاه های آموزشی برگزار شده آقای دکتر پاسکواله استدوتو، نماینده فائو، بر کلیت بحث حسابداری آب به منظور دستیابی به پایداری، مطالبی را ارائه داد و از طریق بررسی اقدامات کشورهای پیشرو در حسابداری آب، آقای دکتر امگاد المهدی (از ICID ) مروری بر سیستم حسابداری آب ملی استرالیا ارائه داد. انواع استراتژی های مربوط به جمع آوری داده ها ،کنترل کیفیت پایگاه ملی داده ها و اشتراک داده ها در میان سازمان های دخیل مورد بحث قرار گرفت. استراتژی و ابزارهای مورد نیاز برای پایش مصرف آب، و نقش و اهمیت عرضه فیزیکی و جدول استفاده از آب از نظر اتصال به حساب های اقتصادی و زیست محیطی توسط ایشان ارائه شد.

خانم دامیتل والی (از فائو) روش گام به گام فائو در حسابداری آب را مطرح و خانم دکتر زهرایی فعالیت ها و اقدامات انجام شده برای حسابداری آب در ایران و چشم انداز پیش روی ملی را ارائه داد. همچنین نقش حسابداری آب به منظور دستیابی به سیاست های مناسب و ارزیابی آن ها در کشور توسط دکتر مرید ارائه شد.

دکتر نرگس ظهرابی ابراز امیدواری کرد تا این کارگاه موجب خدمت به جامعه صنعت و دانشگاهی در جهت ارتقای دانش مدیریتی و علمی بخش آب باشد و مدعوین از هر نهادی که هستند بتوانند بهره‌ی لازم را برده و بستر مشترک برای استفاده از داده‌ها در زمینه‌‌ حسابداری فیزیکی و اقتصادی بر اساس داده‌های قابل اطمینان فراهم آید.

منبع: روابط عمومی سازمان آب و برق خوزستان