مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان با اشاره به افزایش کشت شلتوک در حوزه رودخانه کرخه، نسبت به احتمال طغیان زهکش ها و آبگرفتگی اراضی کشاورزی شهرستان های دشت آزادگان و هویزه به دلیل چند برابر شدن زهاب های تولیدی هشدار داد.

به گزارش شبکه خبری سازمان آب و برق خوزستان، "فرهاد ایزدجو" با اشاره به افزایش سه برابری کشت شلتوک در حوزه رودخانه کرخه افزود: بر اساس آخرین تصاویر ماهواره ای استخراج شده، سطحی افزون بر ٥٧ هزار هکتار شلتوک در اراضی پایین دست سد کرخه کشت شده که بیش از ٢٨ هزار هکتار شلتوک فقط در شبکه آبیاری کرخه و شاوور (شامل شهرستان های بالادست سد تنظیمی انحرافی حمیدیه و پایین دست حمیدیه (دشت آزادگان و هویزه) کشت شده است.

وی تصریح کرد: این در حالی است که طبق مبانی طراحی؛ کشت شلتوک در الگوی کشت شبکه های آبیاری و زهکشی از سوی مشاورین دیده نشده است.

ایزدجو ادامه داد: شلتوک حدود سه الی پنج برابر کشت های معمول آب مصرف می کند و به همان نسبت نیز بیش از سایر محصولات زهاب تولید می کند.

ایزدجو با یادآوری این که در سال ۱۳۹۵ که در حدود یازده هزار و پانصد هکتار شلتوک در دشت آزادگان و بیش از الگوی متعارف کشت شده بود، چهار هزار هکتار از اراضی اطراف کانال های EMD و CMD دچار آبگرفتگی شده بود، ابراز نگرانی کرد علیرغم تلاشهای صورت گرفته باز هم آبگرفتگی زمین ها  اتفاق بیافتد.

وی با اشاره به تلاش هایی که برای افزایش ظرفیت شبکه های زهکشی انجام شده، ادامه داد: سه قرارداد به صورت اضطراری برای افزایش ظرفیت آبگذری مجاری انتقال آب و لایروبی شبکه ها منعقد شده تا ظرفیت شبکه ها افزایش و میزان خسارت کاهش یابد.

ایزدجو مشکل کمبود آب در پایین دست رودخانه کرخه در شهرستان هویزه را افزایش بی رویه کشت شلتوک در مناطق بالادست عنوان کرد و درباره خشک شدن رودخانه کرخه نور در انتهای این حوزه گفت: در جنوب کرخه نور نیز توسعه کشاورزی و تخصیص سهمیه آب تعریف نشده، در حالی که هم اکنون بیش از یک هزار و سیصد هکتار شلتوک در این ناحیه کشت شده به طوری که باعث شده برداشت کنندگان آب توسط موتور تلمبه با چالش مواجه شوند.

به گفته وی با وجود افزایش قابل توجه دبی کرخه به منظور تامین آب کشت تابستانه، اما به دلیل تقاضای بالا، جریان آب در کرخه نور کاهش داشته و در حال حاضر علاوه بر کانال وصیله با استفاده از کانال رابط MC1     ایستگاه پمپاژ معرض و کانال فاضل (رابط کانال سلمان به کرخه نور)  کرخه نور بیشتر تغذیه می شود و با تثبیت کشت در هفته آتی انشالله ضمن کنترل شرایط ؛ تامین آب منطقه مذکور تثبیت خواهد شد.

ایزدجو تصریح کرد: سطوح قابل توجهی از اراضی در دشت آزادگان فاقد پروانه بهره برداری بوده و جزو کشاورزان حق آبه دار نیستند  که بصورت غیر مجاز اقدام به برداشت آب می نمایند، بر همین اساس جهت رعایت قانون توزیع عادلانه آب و حفظ حقوق حقابه داران ضمن اخذ دستورات قضایی لازم ، نسبت به جمع آوری موتورتلمبه های غیر مجاز و همچنین برخورد با برداشت کنندگان خارج از عرف اقدامات لازم در حال انجام می باشد که متاسفانه علیرغم تمام تلاش های این سازمان پس از پلمپ و جمع آوری، بهره برداران غیر مجاز نسبت به نصب موتورتلمبه های جدید اقدام می نمایند.

 مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان مشکل کمبود آب در شهرستان شادگان (در انتهای حوزه مارون- جراحی) را نیز همانند کرخه به دلیل افزایش شلتوک کاری در بالادست شادگان عنوان کرد و گفت: با توجه به محدودیت آب در این حوزه مقرر بود کشت شلتوک به صورت محدود و در سطح سه هزار هکتار انجام شود اما در حال حاضر حدود سه برابر (٨٥٠٠ هکتار) کشت شده است.

وی افزود: افزایش موقتی خروجی سد مارون و مدیریت برداشت آب در طول رودخانه اقداماتی بوده که به وسیله آن سعی شده سهمیه شادگان تامین شود که بر اساس آخرین گزارش ها در یک هفته اخیر دبی ایستگاه «گرگر» در ورودی شادگان بین۳۰  تا ۴۵ مترمکعب درثانیه بوده است.

ایزدجو با تشریح آخرین وضعیت سدهای استان گفت: در حال حاضر سد گتوند ۴.۴ میلیارد مترمکعب ذخیره و ۲.۲  میلیارد مترمکعب حجم مفید دارد و خروجی این سد ۶۹۰ مترمکعب در ثانیه است.

وی اضافه کرد: سد دز ۲.۶ میلیارد مترمکعب ذخیره و ۱.۹ میلیارد مترمکعب حجم مفید دارد و خروجی آن ۲۳۰مترمکعب درثانیه است.

ایزدجو خروجی سد کرخه را ۴۰۰ مترمکعب درثانیه عنوان کرد و افزود: حجم ذخیره این سد ۴.۸میلیارد مترمکعب و حجم مفید آن ۳.۳میلیارد مترمکعب است و تراز این سد که مدتی بالاتر از حداکثر تراز نرمال بوده اکنون به کمتر از شرایط نرمال رسیده است.

 مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان، حجم ذخیره سد مارون را یک میلیارد مترمکعب و حجم مفید آن ۸۵۰ میلیون مترمکعب و خروجی آن را ۷۵ مترمکعب درثانیه اعلام کرد.

منبع: روابط عمومی سازمان آب و برق خوزستان
خبرنگار: حمید رضا علی پور