استاندار خوزستان خواستار احیا و ساخت کانال‌های سیلاب‌بر و احیای مسیر قدیمی رودخانه دز برای کنترل سیلاب‌های احتمالی آینده در این استان شد.

 به گزارش شبکه خبری سازمان آب و برق خوزستان، "غلامرضا شریعتی"،  روز سه شنبه در «همایش ملی سیلاب ۹۸-۹۷ اگر تکرار شود» در اهواز، احیای نهر مالح، بهسازی نهر بحره، احیای مسیر قدیمی دز و ساخت کانال سیلاب‌بر خسرج را برای کنترل سیلاب‌های احتمالی آینده ضروری دانست و گفت: ساخت سد بختیاری در بالادست دز برای کمک به طولانی‌تر شدن عمر مفید سد دز لازم است.

وی با بیان بیان اینکه مخزن سد کرخه تا زمان سیل بیش از ۴.۴ میلیارد مترمکعب آبگیری نشده بود در حالیکه مجبور به افزایش آبگیری تا حجم ۶.۲ میلیارد مترمکعب شدیم، گفت:در حوضه کارون، سد گتوند نیز شرایط خاص خود را داشت، که اینها شرایط را سخت کرده بود.

استاندار خوزستان سه رویکرد مدیریت سیلاب در این استان را کاهش تلفات، پایداری سدها و مدیریت خطرپذیری(ریسک) بیان کرد و گفت: پیشگیری از آسیب و یا شکستن سدها اولویت‌های ما بود و اگر کمترین خدشه‌ای وارد می‌شد، اتفاقات ناگوار و غیرقابل انتظاری رخ می‌داد و خسارت‌های بی سابقه ای متحمل می‌شدیم.

وی با اشاره به تلاش برای جلوگیری از آبگرفتگی شهرهای خوزستان در سیل گذشته، افزود: طبق گزارش‌های موجود در سال ۱۳۰۲ سیل، سه چهارم خوزستان را گرفت و سه هزار کشته برجای گذاشت؛ در سیل سال ۱۳۰۷ و ۱۳۱۶ نیز وضع به همین منوال بود و در سیل سال ۱۳۲۸ ریل راه آهن یکصد روز مسدود شد.

شریعتی اضافه کرد: در سیل سال ۱۳۴۷ که شرایط سختی بود حداکثر دبی کرخه به یک هزار و ۵۰۰ مترمکعب بر ثانیه رسید ولی امسال حداکثر دبی کرخه به بالای هشت هزار مترمکعب بر ثانیه رسید.

وی ادامه داد: متوسط آورد رودخانه‌های خوزستان در یک سال ۲۸ میلیارد متر مکعب است در حالی که در فروردین امسال بیش از ۵۲ میلیارد مترمکعب آب وارد سدهای این استان شد، با این حال هیچ شهری را آب نگرفت و هیچ فوتی نداشتیم که این خود دشواری مدیریت آب را نشان می‌دهد، البته بسیاری تلاش کردند که بدون در نظر گرفتن دشواری‌های سیل، مقصری پیدا کنند.

شریعتی افزود: در مدیریت سیلاب جا دارد هم خدا را شاکر باشیم و هم یادی کنیم از مرحوم آیت ا... هاشمی رفسنجانی که با همت بلند و اراده آهنین و شجاعت، کارهای بزرگی برای خوزستان انجام داد و با ساخت سدهای بزرگ،  از کشته شدن تعداد زیادی در سیل گذشته جلوگیری شد.

وی با تقدیر از کسانی که در سیل بندسازی مقاومت کردند، گفت: بر اساس دستورالعمل ها بسیاری از مناطق باید تخلیه می شد اما با کار جهادی که با همکاری مردم و نیروهای مسلح برای ساخت سیل بند، پخش سیلاب و انحراف آب صورت گرفت، کمترین مناطق تخلیه شد.

شریعتی با اشاره به تاثیر گرد وغبار بر افزایش مهاجرت درخوزستان ادامه داد: در این سیل حجم زیادی از آب به کانون‌های ریزگرد هدایت شد و شرایط منابع آبی نیز بهبود یافت.

 همایش ملی «سیلاب ۹۸-۹۷ اگر تکرار شود» از ۲۱ تا ۲۳ آبان ماه جاری در مرکز همایش های بین المللی کوی بوستان اهواز در حال برگزاری است.

منبع: روابط عمومی سازمان آب و برق خوزستان
خبرنگار: حمید رضا علی پور