به گزارش شبکه خبری سازمان آب و برق خوزستان، این نشست تخصصی با عنوان «بند موقت اضطراری سنگی-خاکی؛ راهکاری مشترک برای مقابله با مشکلات خشکسالی در کالیفرنیا و مارد خرمشهر»، به بررسی تجربیات ایران و آمریکا در مدیریت بحران کم‌آبی و نفوذ آب شور به رودخانه‌ها پرداخت.

منصوری کیا در این نشست با اشاره به پروژه احداث بند موقت سنگی-خاکی در منطقه مارد خرمشهر، گفت: بند مشابه طرح مارد خرمشهر بر روی رودخانه فالس ریور کالیفرنیا در خشکسالی‌های سال‌های 1976، ۲۰۱۵ و ۲۰۲۱ طراحی و اجرا شده است. هدف اصلی طرح مارد، جلوگیری از نفوذ آب شور خلیج فارس به رودخانه‌های کارون و بهمنشیر و تأمین آب پایدار برای کشاورزی، صنعت و شرب است.

وی افزود: در کالیفرنیا (شرق لس آنجلس)، ساخت بندهای مشابه در رودخانه فالس ریور با هزینه ۱۰ تا ۲۵ میلیون دلار (در سال‌های مورد اشاره) به صورت موقت اجرا گردیده است، اما در پروژه مارد خرمشهر با بهره‌گیری از فناوری‌های بومی و مکانیزم‌هایی برای کاهش هزینه‌ها، و در حال ساخت بودن سدی بتنی همراه با قفل کشتیرانی، رویکردی پایدارتر دنبال شده است.

 مدیر طرح‌های توسعه سد و نیروگاه سازمان آب و برق خوزستان همچنین به پیشرفت ۹۵ درصدی سد بالادست بهمنشیر، ۳۲ درصدی سد مارد و ۲۸ درصدی سد پایین دست اشاره کرد و گفت: این پروژه‌ها علاوه بر کنترل شوری آب، شامل نخستین سد سلولی ایران، نخستین پل متحرک و اولین دریچه‌های مایترگیت کشتیرانی است که کاملاً توسط مهندسان ایرانی طراحی و اجرا شده‌اند.

منصوری‌کیا به چالش‌های پیش روی این طرح‌ها از جمله مشکلات مالی، چالش های قراردادی با پیمانکاران و موانع فنی مانند وجود مواد ماریه و اشیاء مغروق در رودخانه پرداخت، اما تأکید کرد با انعقاد قراردادهای جدید و مشارکت پیمانکاران محلی، پیشرفت‌های قابل توجهی در لایروبی، ساحل سازی، جاده سازی و اجرای زیرساخت‌ها حاصل شده است.

 در این نشست اشتراکات فراوان دو بند اجرا شده در مارد و کالیفرنیا از منظر ضرورت هایی اجرایی، زمان ساخت، ابعاد و احجام کاری، طراحی، ماشین آلات اجرایی، شیوه اجرا و... بررسی گردید. در شرایط نسبتا مشابه و با اعمال پارامترهای حفظ قدرت خرید هزینه بند مارد بین 2 تا 5 برابر ارزان تر از بند فالس ریور اجرا شده است.

 مدیر طرح‌های توسعه سد و نیروگاه در پایان تصریح کرد: اجرای این بندهای موقت و پروژه‌های سدسازی نه تنها امنیت آبی خوزستان را تقویت می‌کند، بلکه با حفظ ۳۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی، احیای نخیلات آبادان و جلوگیری از مهاجرت روستاییان، نقش کلیدی در توسعه اقتصادی و گردشگری استان ایفا خواهد کرد.

نشست یکصد و بیست و یکم کافه دانش که هم به صورت حضوری و هم از طریق سامانه وب کنفرانس ارائه شد با پرسش و پاسخ شرکت‌کنندگان پیگیری شد و در پایان نشست با اهدای لوح تقدیر از مدیر طرح‌های توسعه سد و نیروگاه سازمان آب و برق خوزستان قدردانی به عمل آمد.

منبع: روابط عمومی سازمان آب و برق خوزستان