به گزارش شبکه خبری سازمان آب و برق خوزستان، عباس صدریان فر روز سه شنبه ۲۳ بهمن در نخستین همایش ملی هیدرولوژی و منابع آب ایران که با حضور کارشناسان، نخبگان علمی و مسئولین کشوری و استانی در سالن همایش های بین المللی کوی بوستان برگزار شد، ضمن تبریک سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و اعیاد شعبانیه، اظهار کرد: این همایش فرصتی است تا دست آورد های علمی، فناوری های نوین و سیاست های راهبردی کشور در حوزه منابع آب و هیدرولوژی را به اشتراک بگذاریم.

وی افزود: این افتخاری است برای ما و دانشگاه شهید چمران که با کمک هم و کارشناسان و حمایت حامیان، نخستین همایش ملی هیدرولوژی و منابع آب ایران را برگزار کنیم.

صدریان فر ادامه داد: منابع آب بخشی از ثروت ملی و یکی از محور های اصلی اقتصاد، پیشران توسعه و امنیت هر کشور است؛ ما موظفیم از ثروت های ملی بخوبی مراقبت، حراست و حفاظت کرده و از اتلاف آن جلوگیری کنیم.

وی با اشاره به اینکه رشد جمعیت و توسعه اقتصادی موجب افزایش نیازهای آبی شده و تغییرات اقلیمی باعث کاهش یا دشواری در دسترسی به منابع آب شده است، خاطر نشان کرد: این دوگانگی اهمیت مدیریت و حکمرانی درست منابع آبی مبتنی بر علم و تجربه ملی و بین المللی را دو چندان کرده است به همین دلیل میتوان با به کارگیری روش های علمی و استفاده از کارشناسان متخصص و مجرب کشوری، منابع آب کشور را سر و سامان داد.

صدریان فر با اشاره به اینکه در زمینه توسعه ذخایر و تامین آب، گام های بلندی برداشته ایم، خاطر نشان کرد: متاسفانه در بخش مدیریت مصارف ضعیف عمل کرده ایم و نتوانستیم از ذخایر آبی خود بهره وری کافی داشته باشیم؛ بخش عمده ای از منابع آب ما در زنجیره توزیع و مصرف هدر می رود و این یکی از مهم ترین دلایل ناترازی میان منابع و مصارف است.

وی با اشاره به اهمیت استان خوزستان از نظر منابع آبی، بیان کرد: این استان با جمعیت حدود ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر و داشتن یک سوم آب های سطحی کشور، قدمت طولانی و تاریخی در مدیریت منابع آب، وجود بزرگترین سد های مخزنی کشور، نیروگاه های برق آبی و تولید ۷۵ درصد تولید برق کشور، هزاران کیلومتر رودخانه و دشت های حاصلخیز و شرایط اقلیمی مناسب برای چندین بار کشت در سال و وجود ۶ تالاب مهم و قطب تولید محصولات استراتژیک و بیش از ۵۶۰ هزار هکتار شبکه آبیاری مدرن و نیمه مدرن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

صدریان فر در ادامه عنوان کرد: طی سال های گذشته همواره شاهد رفتارهای کاملا متفاوت طبیعت، اقلیم و هیدرولوژی در حوضه های آبی مرتبط با استان بوده ایم؛ در سال ۹۷ با کاهش آورد آب و در سال ۹۸ با سیل و افزایش آورد آب مواجه بودیم و در سال ۱۴۰۱ در شرق استان سیلاب موسوم به مانسون و در غرب استان با خشکسالی دست و پنجه نرم می کردیم؛ در دو بهار گذشته در حوضه دز با سیلاب هایی مواجه بودیم که می توانست سیل ۹۸ را تکرار کند، در سال آبی گذشته نیز کاهش شدید آورد را داشتیم؛ اکنون در ماه پنجم سال آبی هستیم و هنوز یک باران موثر نداشته ایم که اگر شرایط را مدیریت نمی‌کردیم با مشکلات زیادی مواجه بودیم.

وی با بیان اینکه با وجود رفتار های متفاوت اقلیمی که موجب ناترازی های زیادی در استان شده است، در سه سال گذشته رکورد تولید گندم را در کارنامه خود داشته ایم، گفت: استفاده از ظرفیت کارشناسان و متخصصان مراکز علمی و پژوهشی، توسعه زیر ساخت های علمی، تجهیز مراکز رصد خانه آب و انرژی، توسعه شبکه سنجش منابع آب در استان و ۹ استان مشرف به خوزستان، توسعه و ارتقا سامانه ها و مدل های پیش بینی و شبیه سازی منابع آب، بکارگیری رویکرد های نوین مدیریت به هم پیوسته منابع آب،دخالت ذینفعان در تصمیم گیری و تصمیم سازی مدیریت مشارکتی و شفاف سازی و اقناع سازی در کسب این موفقیت ها بسیار موثر بوده است.

صدریان فر اشاره کرو: امیدواریم اساتید و متخصصان در خصوص مواردی از جمله بومی سازی تکنولوژی های نوین در بخش پایش منابع آب، توسعه شبکه سنجش هوایی با استفاده از پهپادها و شهپاد ها، استفاده از تصاویر ماهواره ای، تکنولوژی های سنجش بر خط پارامتر های آبی مانند تجهیزات مبتنی بر علوم صوتی، آزمایش توموگرافی برای اندازه گیری دبی در انتهای کارون که قرار است کارگاه آموزشی ان در این همایش برگزار شود، به ما کمک کنند.

وی در خصوص اثرات دو گانه تغییر اقلیم و مداخلات انسانی تصریح کرد: اینکه در هر حوضه ای چه میزان سهم اقلیم و چه میزان سهم مداخلات انسانی است در تعیین نقشه راه به ما کمک می کند اما آن چیزی که بر همه مبرهن است این است که بخش عمده ای از تغییر اقلیم بر اثر مداخلات انسانی است.

صدریان فر در ادامه گفت: اکثر اوقات در نشست های مدیریت منابع و مصارف تمرکز بر روی محافظت از منابع آب است و موضوع مدیریت مصارف مغفول مانده است.

وی اضافه کرد: نقشه برداری ثبتی از اراضی کشاورزی به عنوان بزرگترین مصرف کننده آب، تغییر رویکرد سیاست امنیت غذایی از توسعه اراضی به افزایش بهره وری متناسب با پتانسیل آبی کشور، توسعه ابزار و روش های پایش و کنترل مصارف آبی میتواند در شفاف سازی مصارف و نیاز های آبی موثر باشد.

وی در پایان تاکید کرد: برای مدیریت ناترازی ها در حوزه های آب و انرژی برق، دست یاری به سوی کارشناسان و محققان دراز می کنیم و جوایز بزرگی برای پیشنهاد های خوب و سازنده در نظر گرفته ایم.

منبع: روابط عمومی سازمان آب و برق خوزستان